Skip to the main content

Statuten

Naam en zetel
Artikel 1
De vereniging draagt de naam Bridgeclub “De Overslag” en is gevestigd te Prinsenbeek.

Duur
Artikel 2
1. De vereniging is opgericht voor onbepaalde tijd, ingaande 16 december 1991.
2. Het verenigingsjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december daaraanvolgend.

Doel en middelen
Artikel 3
1. De vereniging heeft ten doel: kennis van, vaardigheid in en correctheid bij het bridgen te vermeerderen.
2. Zij tracht haar doel te bereiken door:
a. het houden van wekelijkse clubavonden, waarop competities tussen haar leden onderling worden georganiseerd, mede ter verkrijging van een overzicht van de sterkte der deelnemende paren;
b. aansluiting als gewoon lid bij de Nederlandse Bridge Bond;
c. het deelnemen aan de wedstrijden en de competities georganiseerd door de Nederlandse Bridge Bond, haar districten en gewone leden (verenigingen);
d. het leggen van contact met verenigingen met eenzelfde doelstelling;
e. het verrichten van al wat verder in het belang van het bridgen en de vereniging wenselijk wordt geacht.

Leden
Artikel 4
1. Leden zijn die natuurlijke personen, die door het bestuur als lid zijn toegelaten.
2. Op voorstel van het bestuur kan de algemene vergadering een lid wegens bijzondere verdiensten voor de vereniging het predicaat “erelid” of “lid van verdienste” verlenen.
3. Het bestuur houdt een register bij waarin onder andere de namen, adressen en geboortedata alsmede (indien mogelijk) een telefoonnummer en persoonlijk e-mailadres van de leden zijn opgenomen, een en ander op een door het bestuur aan te geven wijze. In het register worden alleen die gegevens bijgehouden die voor het realiseren van het doel van de vereniging noodzakelijk zijn.
4. Het bestuur kan na een voorafgaand besluit van de algemene vergadering geregistreerde gegevens aan derden verstrekken, behalve van het lid dat tegen deze verstrekking bij het bestuur schriftelijk bezwaar heeft gemaakt.
De verplichting om de algemene vergadering hierover te laten besluiten en het recht op bezwaar geldt niet voor de noodzakelijk door de vereniging aan derden te verstrekken gegevens, waaronder de verstrekking van gegevens aan de BridgeBond en gegevens die aan overheden of (publiekrechtelijke) instellingen dienen te worden verstrekt in verband met een wettelijke verplichting.

Toelating
Artikel 5
1. Het bestuur beslist over de toelating van leden. Nadere regels over de aanmelding en toelating kunnen worden gesteld bij besluit van het bestuur en/of bij reglement.
2. Bij niet-toelating als lid kan de algemene vergadering alsnog tot toelating besluiten.
3. Het bestuur is verplicht om elk lid van de vereniging die het recht heeft bij de vereniging op een andere dan incidentele basis de bridgesport te beoefenen bij de BridgeBond aan te melden. Door aanmelding als lid machtigt het lid de vereniging om hem aan te melden bij de BridgeBond.
4. Tot het lidmaatschap van de vereniging kunnen niet worden toegelaten degenen, die niet tot deelname aan activiteiten die onder auspiciën van de Bridgebond worden georganiseerd worden toegelaten, of van wie de Bridgebond het recht tot deelname aan deze activiteiten en/of activiteiten van de vereniging heeft beëindigd of opgeschort.

Algemene verplichtingen
Artikel 6
1. De leden zijn verplicht:
a. de statuten, reglementen en besluiten van organen van de vereniging na te leven;
b. de statuten, reglementen en besluiten van organen van de BridgeBond na te leven;
c. de statuten, reglementen en besluiten van de Stichting Instituut Sportrechtspraak na te leven indien en voor de duur dat de BridgeBond het uitoefenen van haar tuchtrechtspraak heeft opgedragen aan voornoemde stichting;
d. de belangen van de vereniging en/of van de BridgeBond niet te schaden;
e. alle overige verplichtingen welke de vereniging in naam of ten behoeve van de leden aangaat of welke uit het lidmaatschap van de vereniging voortvloeien, te aanvaarden en na te komen.
2. Leden onthouden zich tegenover andere leden van elke vorm van seksueel gedrag of seksuele toenadering, in verbale, non verbale of fysieke zin, alsmede van (verbaal) geweld, racistische uitlatingen e.d., opzettelijk of onopzettelijk, die door het andere lid, die het ondergaat, als ongewenst of gedwongen wordt ervaren. Het in strijd handelen met deze bepaling geldt als een overtreding.

Contributie en andere financiële verplichtingen
Artikel 7
1. De leden (met uitzondering van ereleden en leden van verdienste) zijn gehouden tot het betalen van een jaarlijkse bijdrage (contributie), die door de algemene vergadering wordt vastgesteld.
2. Het bestuur is bevoegd in bijzondere gevallen gehele of gedeeltelijke ontheffing van de verplichting tot het betalen van een bijdrage te verlenen.
3. Bij tussentijdse beëindiging van het lidmaatschap blijft de verplichting tot betaling van de contributie en eventuele nadere verplichtingen tot aan het eind van het verenigingsjaar bestaan. In bijzondere situaties kan het bestuur hiervan afwijken.
4. Een lid is verplicht zijn financiële verplichtingen op de door de vereniging aangegeven datum (de vervaldatum) te voldoen. Indien het lid een maand na de vervaldatum niet geheel aan zijn financiële verplichtingen heeft voldaan, is hij vanaf die datum zonder recht van beroep uitgesloten van deelname aan de activiteiten van de vereniging totdat hij geheel aan zijn financiële verplichtingen heeft voldaan. Gedurende die periode kan het lid in de vereniging geen rechten uitoefenen en blijft hij verplicht te voldoen aan alle verplichtingen welke uit het lidmaatschap voortvloeien.

Beëindiging van het lidmaatschap
Artikel 8
1. Het lidmaatschap eindigt door:
a. schriftelijke opzegging bij de secretaris;
b. overlijden;
c. wanbetaling;
d. ontzetting door het bestuur op grond van het verrichten van handelingen of het zich schuldig maken aan gedragingen welke de goede naam van de vereniging BC “De Overslag” schaden.

Algemene Vergadering
Artikel 9
1. Jaarlijks moet in maart een Algemene Vergadering worden gehouden.
2. Deze Algemene Vergadering moet ten minste 3 weken van tevoren worden aangekondigd.
3. Het jaarverslag (inclusief het financieel verslag) wordt door alle bestuursleden ondertekend.
4. Alles betreffende de Algemene Vergadering wordt geregeld in het Huishoudelijk Reglement.

Bestuur
Artikel 10
1. Het bestuur bestaat uit ten minste drie meerderjarige personen, die door de algemene vergadering worden benoemd. De benoeming geschiedt uit de leden.
Naast de voorzitter kent de vereniging in elk geval een secretaris en een penningmeester.
2. De wijze van verkiezing wordt in het Huishoudelijk reglement geregeld.
3. De voorzitter wordt in functie gekozen. Onderling worden de andere functies verdeeld.
4. Het lidmaatschap van het bestuur is onverenigbaar met:
– het lidmaatschap van de kascommissie;
– het lidmaatschap van de continuïteitscommissie.
5. De voorzitter met secretaris of penningmeester vertegenwoordigen de vereniging in en buiten rechte. Bij ontstentenis van de voorzitter wordt zijn taak waargenomen door een van de overige bestuursleden.
6. De vereniging wordt op de vergaderingen van de BridgeBond, met uitsluiting van andere leden, vertegenwoordigd door een daartoe door het bestuur aangewezen bestuurslid of bestuursleden.
7. Indien het aantal bestuursleden beneden drie is gedaald, blijft het bestuur bevoegd. Het is echter verplicht zo spoedig mogelijk een vergadering te beleggen waarin de voorziening in de open plaats of de open plaatsen aan de orde komt.

Continuïteitscommissie
Artikel 11
1. Bij ontstentenis of belet van alle bestuursleden berust het bestuur tijdelijk bij de continuïteitscommissie of door deze commissie aan te wijzen personen.
2. Voor de gedurende deze periode verrichte bestuursdaden worden de aangewezen personen met een bestuurder gelijkgesteld.
3. De continuïteitscommissie bestaat uit ten minste twee leden die door de algemene vergadering voor drie jaar worden benoemd.
4. Het lidmaatschap van de continuïteitscommissie is onverenigbaar met:
– het lidmaatschap het bestuur;
– het lidmaatschap van de kascommissie.

Bestuurstaak
Artikel 12
1. Het bestuur is belast met de algemene leiding, het beheer van de vereniging en met het nemen van alle besluiten, die niet uitdrukkelijk aan de Algemene Vergadering zijn voorbehouden.
2. Van het verhandelde in elke vergadering worden door de secretaris notulen en een besluitenlijst opgemaakt, die door de voorzitter en de secretaris worden vastgesteld en ondertekend.
3. Een bestuurder neemt niet deel aan de beraadslaging en besluitvorming indien hij daarbij een direct of indirect persoonlijk belang heeft dat tegenstrijdig is met het belang van de vereniging. Wanneer hierdoor geen bestuursbesluit kan worden genomen, wordt het besluit genomen door de continuïteitscommissie.
4. Het bestuur is bevoegd onder zijn verantwoordelijkheid bepaalde onderdelen van zijn taak te doen uitvoeren door commissies die door het bestuur worden benoemd.
5. Bij huishoudelijk reglement kunnen nadere regelingen aangaande de vergaderingen van en de besluitvorming door het bestuur worden gegeven.

Geldmiddelen
Artikel 13
1. De geldmiddelen bestaan uit bijdragen (contributie en inschrijfgelden) van de leden, vast te stellen door de Algemene Vergadering, alsmede vergoedingen voor bewezen diensten, legaten, schenkingen, subsidies en toevallige baten.
2. Het bestuur is verplicht van de vermogenstoestand van de vereniging zodanig aantekeningen te houden dat daaruit te allen tijde haar rechten en verplichtingen kunnen worden gekend.
3. Het bestuur brengt op een algemene vergadering binnen zes maanden na afloop van het verenigingsjaar, behoudens verlenging van deze termijn door de algemene vergadering, zijn jaarverslag uit en doet, onder overlegging van een balans en een staat van baten en lasten, rekening en verantwoording over zijn in het afgelopen boekjaar gevoerd bestuur. Deze stukken dienen door alle bestuurders te worden ondertekend.
4. Jaarlijks wordt door de Algemene Vergadering een kascommissie benoemd. Samenstelling en werkwijze wordt in het Huishoudelijk reglement bepaald.
5. Met betrekking tot betalingen wordt het “vier ogen principe” toegepast.
6. Het bestuur is verplicht de bescheiden bedoeld in de leden 2 en 3, zeven jaren lang te bewaren.

Huishoudelijk reglement
Artikel 14
1. Ter nadere regeling van hetgeen in deze statuten is voorgeschreven en van hetgeen overigens nodig zal blijken te zijn, wordt door de Algemene Vergadering van leden met meerderheid der uitgebrachte stemmen een Huishoudelijk reglement vastgesteld.
2. Dit Huishoudelijk reglement mag niet in strijd zijn met de Statuten.

Wijziging der Statuten
Artikel 15
1. Voorstellen tot wijziging van de Statuten moeten op de agenda voor de Algemene Vergadering waarin zij worden behandeld, zijn vermeld.
2. Besluiten worden genomen bij meerderheid van stemmen van de aanwezige leden.
3. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

Ontbinding van de vereniging
Artikel 16
1. De vereniging kan worden ontbonden door een besluit van de algemene vergadering.
2. Een besluit tot ontbinding kan slechts genomen worden met een meerderheid van ten minste twee/derde (2/3) van de uitgebrachte stemmen, in een vergadering waarin ten minste twee/derde (2/3) van de leden tegenwoordig of vertegenwoordigd is.
3. Is niet twee/derde (2/3) van de leden tegenwoordig of vertegenwoordigd, dan wordt binnen vier weken daarna een tweede vergadering bijeengeroepen en gehouden, waarin over het voorstel zoals dat in de vorige vergadering aan de orde is geweest, ongeacht het aantal tegenwoordig of vertegenwoordigde leden, kan worden besloten, mits met een meerderheid van ten minste twee/derde (2/3) van de uitgebrachte stemmen.

Slotbepalingen
Artikel 17
1. In alle gevallen waarin de statuten, het huishoudelijk reglement of ander reglement niet voorzien, beslist het bestuur.
2. Een lid kan zich niet beroepen op onbekendheid met de Statuten, het Huishoudelijk reglement of andere gepubliceerde reglementen of instructies.
3. Alle officiële mededelingen van de vereniging alsmede oproep, bijeenroepen, (schriftelijke) uitlating of mededeling of kennisgeving worden bij voorkeur bekend gemaakt via een bericht per e-mail aan het e-mailadres dat door het lid voor dit doel is opgegeven, waarbij geldt dat het lid uitdrukkelijk heeft ingestemd om zodanige berichten langs deze weg te ontvangen.

Aldus vastgesteld in de Algemene Vergadering van 14 maart 2022.

Voorzitter: W. Voesenek – van de Bliek
Secretaris: C. Voesenek
Penningmeester: L. Smits

Andere artikelen

Afsluiting seizoen 2023-2024

Afsluiting winterseizoen 2023-2024. Op 29 april sloten we het seizoen af met tijdens het bridgen...

29/04/2024 - Kees Voesenek

Speelrooster 2023-2024

Rooster 2023-2024

23/08/2023 - Kees Voesenek

Huishoudelijk reglement

Algemene bepalingen Artikel 1 1. Op 16 december 1991 is opgericht Bridgeclub "De Overslag". 2....

17/03/2022 - Kees Voesenek